Двама млади лекари от Националната кардиологична болница взеха Европейска диплома по кардиология

Двама млади лекари от Националната кардиологична болница (НКБ) преминаха успешно Европейския изпит по кардиология на сесията през юни, съобщиха от болницата. Изпитът се провежда от Европейското дружество по кардиология (ESC), а България е пълноправен участник в инициативата от 2021 г.

И двамата са от школата на НКБ – обучавани, защитили специалност и работещи в болницата от дипломирането си. „Гордеем се, че в НКБ работят и се развиват знаещи и можещи млади специалисти. Д-р Пенева и д-р Байчев са поредният пример за това. Пациентите могат да бъдат спокойни, че ще получат най-добрата медицинска помощ според последните препоръки на Европейското кардиологично дружество“, сподели д-р Красимир Джинсов, изпълнителен директор на НКБ.

Д-р Мила Пенева е взела специалност тази година и работи в Клиниката по кардиология в НКБ. Професионалните й интереси са насочени основно към белодробната хипертония и вродените сърдечни малформации при възрастни, които са тясно свързани с образната диагностика в кардиологията. „Явих се на този изпит, за да имам референция за знанията си спрямо европейските стандарти. Европейската диплома по кардиология е международен сертификат, че кардиологът покрива тези стандарти“, обясни д-р Пенева.

Д-р Христо Байчев от Отделението по спешна кардиология работи от 8 г. в НКБ и има специалност по кардиология от 2022 г. Неговата цел също е била да провери знанията си по формата на европейския изпит. „Изпитът беше на високо ниво, с разнообразни въпроси от различни категории на кардиологията. Имаше доста въпроси от областите на генетиката и образната диагностика“, разказа д-р Байчев. Фокусът на неговите професионални интереси е в сърдечната недостатъчност.

Двамата млади специалисти се представили отлично, като резултатите им са над валидираната от борда на EECC оценка за успешно взет изпит.