Почина проф. д-р Тихомир Даскалов, дмн

С дълбоко прискърбие съобщаваме, че на 12.07.2024 г. след тежко боледуване почина проф. д-р Тихомир Даскалов, дмн (1939-2024).
До пенсионирането си през 2010 г. проф. Даскалов работи в Клиниката по кардиология и в Отделението по инвазивна електрофизиология на Националната кардиологична болница.
Той е един от основоположниците на инвазивната електрофизиология в България, заедно с проф. Урумов и доц. Ценов. След тяхната ранна кончина проф. Даскалов продължи и доразви работата им, като през 1993/1994 г. с помощта на професор Guy Fontaine от Франция и професор Rodolfo Ruffy от САЩ въведе за пръв път в България радиофреквентната катетърна аблация на различни сърдечни аритмии. Част от лекарите от първото поколение интервенционални електрофизиолози в България, създадено под негово ръководство, все още работят, преподават, и ръководят някои от водещите електрофизиологични центрове в България, подпомагайки развитието на интервенционалната електрофизиология у нас.
Проф. Тихомир Даскалов е съучредител на Съсловното сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България през ноември 2002 г. и научен ръководител на първите дисертации на електрофизиологична тематика у нас. За неговите заслуги за въвеждането и развитието на интервенционалната електрофизиология в България през януари 2020 г. той беше единодушно избран за почетен член на Сдружението и награден с почетен диплом.
Въпреки напредналата възраст и заболяванията му от последните години, до последния момент той остана с остър и критичен ум и запази тънко чувство за хумор и деликатна самоирония.
Съболезнования на семейството, близките и на всички колеги, които го познаваха и работиха с него. Поклонението ще бъде в понеделник 15.07.2024 г. от 13.30 ч. в Храм „Свети Седмочисленици“.
Поклон пред паметта му!
От екипа на МБАЛ Национална кардиологична болница